A legjobb képszerkesztő programok!
A GIMP képszerkesztő felülvizsgálata
Gimp képszerkesztő,  Képszerkesztő

A GIMP képszerkesztő felülvizsgálata

A GIMP képszerkesztő értékelésünkben azt vizsgáljuk, hogy a nyílt forráskódú képszerkesztő még mindig a legjobb ingyenes Photoshop-alternatíva-e. A Gimp képszerkesztő értékelésünkben nem csak az egyik legjobb ingyenes Photoshop-alternatívát, hanem az egyik legjobb képszerkesztő programot is megnézzük.

A program már régóta létezik, a fejlesztés 1995-ben kezdődött, és bevezetése óta több iteráción is átesett. A GIMP letölthető Windows, Mac vagy linux rendszerekre.

 


GIMP képszerkesztő felhasználói felület

A GIMP nem egy könnyen megtanulható szoftver. Normális esetben, amikor először indítunk be egy programot, egy kis üdvözlő párbeszédet vagy egy gyors oktatóprogramot várunk, amely végigvezet az alapokon. A GIMP egyiket sem adja meg. Indításkor egyenesen a szerkesztőfelületre kerülsz, és két lehetőséged van:

  • megtanulsz úszni, azaz fogcsikorgatva belevágsz, és rájössz, hogy mi a helyzet;
  • beletörődsz és feladod és fizetsz pl a Photoshop-ért.

Az igazsághoz tartozik, hogy a kezelőfelület már nem olyan bonyolult, mint régen. Valami, amiről a GIMP sokáig hírhedt volt, hogy milyen könnyen előfordulhatott, hogy valaki véletlenül bezárta egy éppen használt eszköz párbeszédpanelét és utána egyszerűen nem tudta újra megtalálni.

Ez abszurdnak hangzik, de még a továbbfejlesztett eszköztár és a dokkolható párbeszédpanel helyreállítási lehetőségeivel együtt is elég könnyű megtenni.

A GIMP képszerkesztő felülete

A felhasználói felület felújítása üdvözlendő, és segített az ilyen problémákon. Az egyablakos üzemmód felé való elmozdulás megkönnyíti az összes használt eszköz áttekintését, és a felületet is felfrissítették, nagyobb hangsúlyt fektetve a felismerhető ikonokra.

Még mindig kell egy kis tanulás, de sokkal, de sokkal könnyebb eligazodni a GIMP használatában, mint korábban. Bár nem kell teljesen egyedül csinálni. A GIMP készítői nem nyújtanak éjjel-nappal technikai támogatást, ami érthető, hiszen ők fizetetlen önkéntesek.

Ha azonban segítségre van szükséged, a GIMP-rajongók gazdag közössége van a fórumokon, a YouTube-on, a Redditen és máshol(a Google a barátod), így jó eséllyel találsz majd segítséget.

 

 

GIMP képszerkesztő eszközök

A GIMP a legújabb verziójában rengeteg képszerkesztő eszközt kínál. A képek gyors kivágásától és átméretezésétől kezdve a nagyobb teljesítményű és összetettebb funkciókig minden megtalálható benne. Nézzünk meg néhány kiemelkedő elemet

Nagy bitmélységű támogatás: A GIMP nemrégiben frissült, és támogatja a színcsatornánként 32 bites pontosságú képek feldolgozását. Ez azt jelenti, hogy a kiváló minőségű fájlokkal, például a TIFF-ekkel natív hűségükben dolgozhatunk.

Fotószerkesztő eszközök: A GIMP akkor a legjobb, amikor a fényképeket javítgatod és szerkeszted. Eszközök egész sorát kínálja a fényképezés pillanatában elkövetett hibák kijavításához. Használhatjuk a Forgatás és vágás funkciót a horizontvonal kiegyenesítésére, a Fényerő és kontrasztot az alulexponáltság feljavítására, vagy a Lencse torzítás szűrőket az optikai aberrációk korrigálására.

Ecsetek: Bár nem olyan erős digitális festőprogram, mint a Krita, a GIMP egy teljes ecsetkészletet biztosít, amely szintén testreszabható és letölthető. Ha olyan ecsetet keresel, amely nincs az alapértelmezett választékban, akkor jó eséllyel össze tudod rakni, vagy találsz valakit, aki igen. Ez elvezet minket a…

Pluginok: Mint említettük, a GIMP teljesen nyílt forráskódú, de nem kell ahhoz, hogy ezt kihasználja, programozói tehetségnek lennie. Rengeteg praktikus plugin van, amit letölthetsz, hogy a GIMP verziójának olyan extra funkciókat adj, amelyek nem járnak a telepítéssel.

Fájl-kompatibilitás: A GIMP nagyjából minden olyan képtípust megnyit, amellyel valószínűleg találkozhatsz. A PNG és JPEG fájlok mellett a PSD, PDF, BMP, SVG és TIFF fájlokat is kezeli, valamint egy csomó más, sokkal kevésbé elterjedt fájlt.

 


Mi hiányzik Gimp képszerkesztő programból?

A GIMP olyannyira teljes körű és testreszabható, hogy még rengeteg bekezdésnyit tudnánk azzal tölteni, hogy felsoroljuk az összes funkciót, amit kínál és mindent, amit csak lehet vele csinálni, de akkor egész nap itt lennénk. Így talán egyszerűbb lenne felsorolni azokat a dolgokat, amelyek a GIMP-ből hiányoznak, vagy amelyeket nem tud túl jól, különösen az olyan riválisokhoz képest, mint a Photoshop.

Nincs CMYK-támogatás: A GIMP jelenleg nem rendelkezik teljes CMYK színmodell-támogatással. Nem igazán van optimalizálva az sRGB színtéren kívüli dolgokra.

Vannak olyan bővítmények, mint például a Separate+, amelyek hozzáadják az RGB-CMYK konverziót, de ha sok nyomtatásra szánt anyagon fog dolgozni, vannak jobb lehetőségek is.

Nincs tisztességes szövegszerkesztő: A GIMP nem a legjobb program szöveggel és képekkel való munkához. A szöveghez effektusok hozzáadása nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat lehet és meglepő, hogy hány lépésen kell végigmenned ahhoz, hogy a szöveg szalonképesnek tűnjön.

Ha ingyenes szoftvert keresel plakátok vagy szórólapok tervezéséhez, valószínűleg jobban jár, ha valami olyasmit használ, mint a Canva.

Nincs okostelefon/tablet támogatás: A GIMP egy kizárólag asztali számítógépes program. Ha megszoktad, hogy a Photoshop mobil vagy táblagépes verzióit használod a képek menet közbeni javításához, akkor a GIMP-re való átállás esetén hiányozni fog ez a funkció.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: