A legjobb képszerkesztő programok!
Képszerkesztő ingyenes alternatívák
Képszerkesztő,  Képszerkesztő ingyenes

Képszerkesztő ingyenes alternatívák

A legjobb képszerkesztő ingyenes alternatívái nagy teljesítményű, professzionális képszerkesztő eszközöket kínálnak anélkül, hogy költségekbe kellene verned magad. Akár színeket korrigálsz, hátteret cserélsz, vagy hibákat távolítasz el, az ingyenes képszerkesztő szoftverek ugyanolyan képességei lehetnek, mint a legjobb képszerkesztők és népszerű prémium termékek, például a Photoshop, vagy a Corel.

De míg az Adobe az iparági szabványoknak megfelelő képszerkesztő alkalmazásokat kínál, a közelgő fekete pénteki ajánlatok mellett, amelyek arra csábíthatnak, hogy kipróbáljuk a Photoshopot, az eszközök túl sok lehetnek azok számára, akik nem pro felhasználók vagy éppen profi fotósok. Ha csak az ünnepi pillanatképeket kell feljavítani, illetve az alkalmi üzleti eszközök vágására és méretének módosítására van szükség, a legjobb épszerkesztő ingyenes alternatívák minden igényt kielégítenek.

Számos ingyenes szoftvert találunk az igényeinek megfelelőt. Hogy még jobban nézzenek ki a fotóid, leteszteltük a legjobb ingyenes képszerkesztőket. Nem jött be a Photoshop és a Corel? A legjobb Adobe Photoshop-alternatívákat és a legjobb Adobe Lightroom-alternatívákat is próbára tettük.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb képszerkesztő ingyenes alternatívát?

Amikor kiválasztod, hogy melyik ingyenes képszerkesztő a legjobb, először is azt kell figyelembe venned, hogy mennyire vagy magabiztos és tapasztalt. Ha egyszerűen csak néhány korrekciót szeretnél elvégezni, például a hibák eltávolítása és a színek javítása, akkor egy egyszerű online eszköz tökéletes lehet, amely jól elvégzi a feladatot anélkül, hogy túlterhelne a lehetőségekkel.

Ha viszont a haladóbb szerkesztés érdekel, akkor olyan asztali szoftverekre kell összpontosítani, amelyek olyan eszközöket kínálnak, mint a rétegek és maszkok és teljes kontrollt biztosítanak a folyamat felett. Az asztali szoftverek akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha több szerkesztendő fotó van és egyes ingyenes képszerkesztő programok akár kötegelt fotók szerkesztésére is képesek, amivel rengeteg időt takaríthat meg.

Érdemes azt is átgondolni, hogy mire fogod használni az exportált fotókat. Az online képszerkesztők gyakran csak JPG formátumban tudják exportálni a képeket és csak viszonylag alacsony felbontásban. Ez megfelelő lehet az online megjeleníteni kívánt képekhez és sok ilyen képszerkesztő ingyenes alternatíva tartalmaz olyan eszközöket, amelyekkel a képeket közvetlenül a közösségi média felületeidre küldheted.

Ha azonban ki szeretnéd nyomtatni a munkád, akkor jobban jársz egy olyan eszközzel, mint pl a GIMP vagy a Paint.NET, amelyekkel szinte bármilyen formátumban, nagy felbontásban exportálhatsz.

 

A legjobb képszerkesztő ingyenes alternatívák


#1. GIMP

(A legjobb ingyenes fotószerkesztő a fejlett képszerkesztéshez)

A GIMP – teljes nevén GNU Image Manipulation Program – a legjobb ingyenes képszerkesztő program. Tele van olyan képjavító eszközökkel, amelyeket prémium szoftverekben találsz és naponta újabbakkal bővül. Ezt a képszerkesztő eszközkészletet lélegzetelállítónak találtuk. Rétegeket, maszkokat, görbéket és szinteket tartalmaz.

A kiváló klónbélyegző és gyógyító eszközökkel könnyedén eltüntetheti a hibákat, egyéni ecseteket hozhatsz létre, perspektívaváltásokat alkalmazhatsz és az intelligens kijelölő eszközökkel elszigetelt területekre is alkalmazhatsz módosításokat. A GIMP egy nyílt forráskódú, ingyenes képszerkesztő program, amelynek felhasználói és fejlesztői közössége a pluginok hatalmas gyűjteményét hozta létre, hogy még tovább bővíthesse használhatóságát.

Ezek közül sok előre telepítve érkezik, továbbiakat pedig a hivatalos glosszáriumból tölthetünk le. Ha ez nem elég, akár a Photoshop bővítményeket is telepítheted.

 

#2. Ashampoo Photo Optimizer

(Problémamentes képszerkesztés automatikus optimalizáló eszközökkel)

Ha rengeteg fényképed van, amit sietve kell szerkesztened, az Ashampoo Photo Optimizer lehet a legjobb ingyenes képszerkesztő program számodra. A felülete tiszta és letisztult, és teljesen mentes a reklámoktól – bár a használat megkezdése előtt meg kell adnod egy e-mail címet. A képek importálása gyerekjáték és ha már felvettük őket az állományba, egyszerre többet is kiválaszthatunk a forgatáshoz vagy tükrözéshez, így értékes időt takaríthatunk meg. A szoftver „egykattintásos” optimalizáló eszközével egyes fényképeket is kiválaszthatsz javításra.

Tesztjeinkben ez különösen jól működött a tájképeknél, de más témáknál nem mindig volt nagyszerű. Ha manuális szín- és expozíciókorrekciókat szeretnél végezni, fél tucat csúszkát találsz, amelyekkel pontosan ezt teheted meg. Kár, hogy egyszerre nem lehet ugyanazokat a színmódosításokat egy egész képkészletre is alkalmazni, de egyébként ez egy zseniális ingyenes képszerkesztő a gyors korrekciók elvégzéséhez.

 

#3. Canva

(A legjobb böngészőalapú, professzionális szintű fotószerkesztő sablonokkal)

A Canva az egyik legjobb ingyenes online fotószerkesztő, amely ideális arra, hogy kedvenc pillanatképeidet kártyákká, poszterekké, meghívókká és közösségi média posztokká alakítsd.

Ha penge online jelenlétet szeretnél fenntartani, ez a tökéletes eszköz számodra. A Canva-nak két szintje van, ingyenes és fizetős, de szerintünk az ingyenes szint tökéletes az otthoni felhasználók számára. Csak regisztrálj az e-mail címeddel, és máris kapsz 1 GB ingyenes felhőalapú tárhelyet a pillanataidnak és terveidnek, 8 000 sablon használható és szerkeszthető, valamint két mappát a munkád rendszerezéséhez.

Itt nem találsz olyan fejlett eszközöket, mint a klónozó ecsetek és az intelligens szelektorok. De van egy sor praktikus csúszka árnyalatok, vignetta effektek alkalmazására, élesítésre, a fényerő, telítettség és kontraszt beállítására és még sok másra. A szövegszerkesztő eszközök intuitívak, és a hátterek és egyéb grafikák nagyszerű választéka teszi teljessé a terveket. Ráadásul a használata is nagyon, nagyon egyszerű.

 

#4. Fotor

(A legjobb ingyenes képszerkesztő a gyors, egy kattintással elvégezhető javításokhoz)

A Fotor ingyenes képszerkesztő szoftvert kínál kezdőknek, amely ideális a képek gyors feldobásához. Ha van egy bizonyos retusálandó terület, amit például a klónozó ecsettel vagy a gyógyító eszközzel kell elvégezni, akkor nincs szerencséd. Ha azonban az igényeid egyszerűek, a csúcskategóriás szűrők halmaza igazán brillírozik.

Ott van például a bolondbiztos tilt-shift eszköz, valamint egy sor vintage és vibráló színtisztítás, amelyek mind könnyen elérhetők a Fotor okos menürendszerén keresztül. Kézzel is módosíthatod saját görbéit és szintjeit, de a csúcskategóriás eszközök bonyolultsága nélkül. Szerény véleményünk szerint a Fotor kiemelkedő funkciója a kötegelt feldolgozás eszköze, amely az egyetlen olyan funkció, amely a legjobb ingyenes képszerkesztők közül sokakból fájóan hiányzik.

Ha egy halom képet adsz neki, egy mozdulattal megszűri a képeket, ami tökéletes, ha egy memóriakártya tele van nyaralási pillanatokkal és el kell tüntetned a gyengébb fényképezőgép vagy a remegő kéz eredményeit.

 

#5. Photo Pos Pro

(Fejlett képszerkesztő eszközök egy egyszerű felületre csomagolva)

A Photo Pos Pro ingyenes képszerkesztő programnak a felülete okosabb és könnyebben hozzáférhető, mint a GIMP menük és eszköztárak sokasága, minden logikusan és következetesen van elrendezve. Ha ez még mindig túl ijesztő, van egy opcionális kezdő elrendezés is, amely hasonlít a Fotor szűrőalapú megközelítéséhez. A választás a te kezedben van.

A szakértői, emelt szintű elrendezés rétegeket és rétegmaszkokat kínál a kifinomult szerkesztéshez, valamint a görbék és szintek kézi beállításához szükséges eszközöket. Az egy kattintással elérhető szűrők továbbra is elérhetők a főmenüben, de a hangsúly sokkal inkább a finom szerkesztésen van.

Kár, hogy a Photo Pos Pro ingyenes verziója csak maximum 1024 x 1024 képpont méretű exportálást tesz lehetővé. Ha online megosztásra készítünk képeket, ez talán nem jelent problémát, de korlátozza a szoftver használhatóságát, ha ki szeretnénk nyomtatni a munkánkat.

 

#6. Paint.NET

(Megbízható, teljes funkcionalitású Photoshop-alternatíva)

A több, akár hiszed, akár nem, nem mindig jobb. A Paint.NET egyszerűsége az egyik legfőbb érve. Ez egy gyors, könnyen kezelhető ingyenes képszerkesztő program, amely ideális olyan triviális feladatokhoz, amelyek nem feltétlenül indokolják az olyan eszközök puszta erejét, mint a GIMP. Ne hagyd azonban, hogy a neve megtévesszen. Ez nem csupán a Microsoft ultra-alapvető Paint olcsó másolata, még akkor sem, ha eredetileg azt hivatott helyettesíteni. Ez egy igazi képszerkesztő ingyenes program, csak éppen a görbe alapszintjén.

Úgy találtuk, hogy a Paint.NET teljes körűen felszerelt, bár az egyszerűségben rejlik az alapvető erőssége. A kezelőfelülete emlékeztethet névadójára, de az évek során olyan fejlett szerkesztőeszközökkel egészítették ki, mint a rétegek, a visszavonási előzmények, rengeteg szűrő, számtalan, közösség által készített bővítmény, valamint egy zseniális 3D-s forgatás/zoom funkció, amely praktikus a képek újrakomponálásához.

 

#7. PhotoScape

(A legjobb Photoshop alternatíva a nyers képek konvertálásához és kötegelt feldolgozásához)

A PhotoScape meglehetősen egyszerűnek tűnhet, de egy pillantás ennek a legjobb ingyenes képszerkesztő programnak a menüjére rengeteg funkciót tár elénk. Nyers konvertálás, fotók szét- és összevonása, animált GIF-készítés, sőt, még egy meglehetősen furcsa, de hasznos funkció is, amellyel vonalas, grafikus vagy kottapapírt nyomtathatunk.

A lényeg persze itt is a képszerkesztésben van. A PhotoScape felülete az általunk itt vizsgált alkalmazások közül az egyik legezoterikusabb, az eszközök furcsa elrendezésben oldalakba csoportosítva találhatók. Természetesen nem próbálja utánozni a Photoshopot és kevesebb funkciót tartalmaz.

Mindenképpen a kezdők felé mutatnánk, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet szolid eredményeket elérni. A PhotoScape szűrői meglehetősen fejlettek, így jó választás, ha gyorsan kell kiegyenlíteni, élesíteni vagy enyhe szűrést adni a képekhez egy pillanat alatt.

 

#8. Pixlr X

(Átfogó böngészőalapú képszerkesztő a gyors eredményekért)

A Pixlr X a Pixlr Editor utódja, amely könnyen a legjobb ingyenes online képszerkesztő egyik jelöltünk volt. A Pixlr X számos fejlesztést hajt végre elődjéhez képest. Először is, Flash helyett HTML5-re épül, ami azt jelenti, hogy bármilyen modern böngészőben futtatható.

Emellett elegáns és jól megtervezett, a Photoshop Expressre emlékeztető felülettel, valamint a sötét és világos színsémák közötti választási lehetőséggel. A Pixlr X segítségével finom változtatásokat végezhetsz a színeken és a telítettségen, élesítheti és elmoshatja a képeket, vignetta-effekteket és kereteket alkalmazhat, valamint több képet kombinálhat.

Támogatja a rétegeket is, ami egy olyan fejlett funkció, amelyet nem sok ingyenes online képszerkesztő programban talál, valamint számos eszközt kínál a festéshez és rajzoláshoz. Mi ezt egy nagyszerű választásnak neveznénk, akár egy gyors módot szeretne a fotók finomhangolására, akár haladó feladatokkal kell megbirkóznia.

 

#9. Adobe Express képszerkesztő ingyenes online alternatíva

(A legjobb a megvilágítási és expozíciós problémák kijavítására)

Ahogy a neve is mutatja, az Adobe Photoshop Express a cég világelső fotószerkesztő szoftverének egy lecsupaszított, böngészőalapú változata. Csak a 16 MB alatti JPG formátumú képeket támogatja és Flash-alapú eszköz.

Az Adobe azonban minden platformra kínál praktikus mobilalkalmazásokat, így akkor sem maradsz le róla, ha okostelefont vagy táblagépet használsz. Ennél is fontosabb, hogy szerintünk jól megtervezett és tele van testreszabható eszközökkel. Talán meglepő, de a letölthető Photoshop Express alkalmazásnál szélesebb eszköztárral rendelkezik.

Ahogy az Adobe-tól elvárható, ez az egyik legjobb ingyenes online képszerkesztő program. És bár nem büszkélkedhet annyi eszközzel, mint néhány riválisa, minden, ami benne van, tökéletesen ki van csiszolva. Az Adobe Express-t öröm használni. Egyetlen hátránya a feltöltött fájlok méretére és típusára vonatkozó korlátozások, valamint a rétegek támogatásának hiánya.

 

#10. PiZap képszerkesztő ingyenes

(Kiváló és szórakoztató képszerkesztő a közösségi média bejegyzésekhez)

A PiZap, az ingyenes online fotószerkesztő HTML5 és Flash kiadásban is elérhető, így bármilyen eszközön használható. Kiválaszthatod, hogy a merevlemezedről, a Facebookról, a Google Fotókról, a Google Drive-ról, a Google keresőből vagy a készletképek katalógusából származó fotóval dolgozol.

Ez egy lenyűgöző választék, bár a stock képek egy része csak prémium előfizetők számára érhető el és figyelni kell a szerzői jogi kérdésekre, ha egyenesen a Google Imagesből származó képet használsz. Nagyra értékeljük a piZap szerkesztőfelületét, amelynek sötét, modern dizájnja nagymértékben használja a csúszkákat a gyors beállításokhoz. Ez a rendszer sokkal jobban működik, mint a trükkös ikonok és legördülő menük, ha érintőképernyős eszközt használunk.

Ha kész vagy, megoszthatod alkotásodat az összes legnagyobb közösségi médiahálózaton, valamint a piZap saját szerverein, a Dropboxon és a Google Drive-on. Alternatívaként elmentheted a merevlemezére, elküldheted e-mailben, vagy lekaphatsz egy beágyazási kódot. Csak akkor exportálhatod alkotásodat jó minőségben, ha kinyitottad a pénztárcádat a prémium szerkesztőért, de buta közösségi megosztás esetén ez valószínűleg nem jelent problémát.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: