A legjobb képszerkesztő programok!
ergonomikus szék
Képszerkesztő,  Szponzorált cikk

A grafikus legjobb barátja: az ergonomikus szék

A képszerkesztés időigényes elfoglaltság, amit ülőhelyzetben végzünk. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ülőmunka nem kizárólag mozgásszervi rendellenességek kiváltója, hiszen a belső szervekre is rossz hatást gyakorol. A gerinc-, derék- és hátfájdalmak mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti.

Azt is érdemes tudni, hogy a nem megfelelő ülés az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, ami szintén fájdalmak kialakulásához vezethet. A nem legfelelő tartás, illetve a mozgás hiány a szövetek keringését és anyagcseréjét nehezíti, ez pedig veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, súlyos esetben pedig deformációk alakulhatnak ki. A kockázatok csökkentése érdekében két fontos tényezőre kell figyelmet fordítani: a megfelelő mennyiségű mozgásra, valamint a megfelelő üléshelyzetre.

A mozgásnak köszönhetően megfelelő vérellátást biztosítunk az izmok számára, ami nélkülözhetetlen a tüdő és szív egészségének hosszútávú megőrzése során. A mozgásnak köszönhetően megelőzhető a csontfelszínek deformációja. A mozgásszegény életmód jelentős mértékben növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét, amely jellemzően magas vércukor- és koleszterinszinttel, illetve magas vérnyomással jár együtt.

Aki ülőmunkát végez – ahogyan a képszerkesztéssel, grafikai és videós munkákkal foglalkozók –, annak mindenképpen érdemes óránként legalább öt percet aktívan mozognia. Sőt, ülőmunka közben is érdemes különböző gyakorlatokat végeznie, például feszítéseket és nyújtásokat.

Ugyanakkor arra is figyelmet kell fordítani, hogy a heti több alkalommal kardió mozgást végezzünk, alkalmanként legalább fél órás időtartamban. A séta intenzitása nem elegendő, hiszen elsősorban az a célunk, hogy a szívfrekvencia 120 fölé emelkedjen. Az úszás és a biciklizés is ideális választás lehet, de a tánc is nagyszerű mozgásformát kínál. Ezeket érdemes kiegészíteni különböző izomerősítő gyakorlatokkal.

Térjünk rá az egészségmegőrzés másik fontos eszközére, az ergonomikus székre. A székek legfontosabb tulajdonsága a testre szabás lehetősége. Fontos tudni, hogy a székek piacán nem igazán létezik betartatott szabályozás arra vonatkozóan, mit lehet egyáltalán ergonomikusnak nevezni, ezért érdemes figyelembe venni, hogy a kiszemelt szék hány ponton állítható, vagyis milyen mértékben tudjuk a testünk adottságaihoz igazítani.

A székek esetében kifejezetten igaz az a mondás, miszerint az ár meghatározza a minőséget. Nincs ez minden terméknél így, de az irodai székeknél a drágábbak szinte minden esetben jobbak az olcsóknál. Megfordítva a dolgot inkább azt mondhatnánk, hogy nincs olcsó és tényleg jó változat. De nézzük, mennyibe kerül egy igazán jó ergonomikus szék, ami nem csak a nevében ergonomikus, hanem a testünk formájához is alkalmazkodni képes…

Az ilyen székek jellemzően 150 ezernél kezdődnek. Ez bizony nem kevés pénz, viszont ha figyelembe vesszük, hogy az ilyen bútordarabokat 10 évig használhatjuk, már nem annyira vészes a dolog; naponta mintegy 41 forintot kell fizetnünk egy tényleg jó székért… Ez bizony kevesebb, mint amit hátfájástól sújtva különböző kezelésekre, masszőrökre, csontkovácsokra és krémekre költenénk, az érzésről és az életminőségről nem is beszélve…

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: